De oorzaken van chronische pijn

Een onzichtbaar gevecht


Inleiding

Chronische pijn is een onzichtbare vijand die het dagelijks leven van degenen die eraan lijden verstoort. Hoewel acute pijn een waarschuwingssignaal is dat ons lichaam beschermt, kan chronische pijn aanhouden, zelfs nadat het oorspronkelijke letsel of de oorzaak is genezen. Dit artikel onderzoekt de verschillende oorzaken van chronische pijn en hoe acute pijn kan overgaan in chronische pijn.

Oorzaken

Concrete acties voor patiënt
 1. Onbehandelde oorspronkelijke oorzaak van letsels en trauma’s
  Als de onderliggende oorzaak van de acute pijn niet goed wordt behandeld, kan dit leiden tot een voortdurende activatie van pijnreceptoren en uiteindelijk chronische pijn.
  Neem bijvoorbeeld het verhaal van Lisa, die na een ernstige val haar rug verwondde. Ze ondergaat nu dagelijks pijn en beperkingen in haar mobiliteit.
 2. Zenuwbeschadiging:
  Schade aan de zenuwen, zoals bij hernia, neuropathie of compressie van een zenuw, kan ervoor zorgen dat pijn signalen blijven sturen naar de hersenen, zelfs nadat de initiële bron van pijn is verdwenen.
  Ondanks de behandeling en genezing van de hernia, blijft Sarah last houden van aanhoudende pijn in haar been. De zenuwbeschadiging veroorzaakt door de hernia resulteerde in aanhoudende pijnsignalen naar haar hersenen, waardoor ze chronische pijn ontwikkelde.
 3. Ontstekingen:
  Langdurige ontsteking in het lichaam kan een verhoogde gevoeligheid van pijnreceptoren veroorzaken, waardoor acute pijn kan veranderen in chronische pijn.
  Reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezonde gewrichten aanvalt, veroorzaakt aanhoudende pijn en stijfheid.
  Voor Anne, een patiënt met reumatoïde artritis, betekent dit dat ze elke ochtend met pijn ontwaakt en haar dagelijkse activiteiten met moeite kan uitvoeren.
 4. Veranderingen in het zenuwstelsel  (centrale sensitisatie):
  Na een periode van aanhoudende pijn kunnen er veranderingen optreden in het zenuwstelsel, waardoor het pijnsysteem gevoeliger wordt en de pijn aanhoudt, zelfs als de oorspronkelijke weefselbeschadiging is hersteld. Hierdoor kan de pijnervaring versterkt worden en het zenuwstelsel overgevoelig worden voor pijnsignalen.
  Johan, die CRPS heeft ontwikkeld na een eenvoudige enkelverstuiking, lijdt nu aan een brandende pijn die niet overeenkomt met de ernst van het letsel.
 5. Psychologische factoren:
  Emotionele en psychologische factoren zoals stress, angst, depressie en negatieve gedachten kunnen de perceptie van pijn beïnvloeden en bijdragen aan de overgang van acute naar chronische pijn. Ook sociale isolatie, traumatische gebeurtenissen, werkgerelateerde stress en andere psychosociale factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan en behoud van chronische pijn.
  Mark, die een geschiedenis heeft van depressie, ervaart vaak verergerde pijnklachten tijdens periodes van intense emotionele stress.
 6. Spier- en gewrichtsproblemen:
  Langdurige overbelasting, verkeerde houding, blessures of ontstekingen aan spieren, pezen of gewrichten kunnen leiden tot veranderingen in de structuren en zenuwvezels, resulterend in aanhoudende pijn.
  Marie, die een kantoorbaan heeft waarbij ze lange uren achter haar bureau zit, klaagt over constante rugpijn als gevolg van haar slechte zithouding
 7. Neurologische aandoeningen
  Aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen ook chronische pijn veroorzaken. Een bekend voorbeeld hiervan is fibromyalgie, een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid en gevoeligheid voor druk.
  Sandra, een fibromyalgiepatiënt, beschrijft haar constante pijn als een diepe spierpijn die haar hele lichaam beïnvloedt, waardoor zelfs eenvoudige taken uitdagend worden.
 8. Postoperatieve pijn:
  In sommige gevallen kan pijn na een operatie aanhouden en chronisch worden, zelfs nadat het weefsel is genezen. Dit kan te wijten zijn aan zenuwbeschadiging, ontsteking of littekenweefselvorming.
  Karel heeft het zogenoemde Postchirurgisch pijnsyndroom. Hij heeft na zijn herniaoperatie nog steeds pijn in zijn rug. Pijn na een rugoperatie wordt ook wel FBSS genoemd (failed back surgery syndrom)
 9. Pijn na (behandelingen van) kanker:
  Verschillende aspecten van kanker en de bijbehorende behandelingen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van aanhoudende pijn. Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten die kankerbehandelingen ondergaan chronische pijn ontwikkelen. De mate en het type pijn kunnen variëren afhankelijk van het individu en de specifieke behandelingen.  
  Ingrid heeft neuropathie overgehouden aan haar chemobehandelingen.
 10. Genetische aanleg:
  Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor chronische pijn. Dit betekent dat ze een grotere kans hebben om chronische pijn te ontwikkelen dan anderen.
  Emma, die lijdt aan chronische migraine, heeft ontdekt dat meerdere familieleden aan dezelfde aandoening lijden, wat wijst op een mogelijke genetische component.

Conclusie

Chronische pijn is een complexe aandoening die vele oorzaken kan hebben. Het kan het gevolg zijn van letsels, ontstekingsziekten, neurologische aandoeningen, postoperatieve complicaties, psychologische factoren, overbelasting, veranderingen in het zenuwstelsel, genetische aanleg en nog veel meer. Elk individu heeft zijn eigen unieke ervaring met chronische pijn, waarbij de pijn het dagelijks leven en het welzijn aanzienlijk kan beïnvloeden.

chronische pijn

Het begrijpen van de oorzaken van chronische pijn is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve behandelingsstrategieën. Het vereist een holistische benadering waarbij zowel de fysieke als de psychologische aspecten van pijn worden aangepakt. Bovendien is het belangrijk om te luisteren naar de ervaringen van pijnpatiënten, zoals Lisa, Anne, Sandra, Tom, Mark, Sarah, Karel, Marie, Johan en Emma, om hun individuele behoeften en uitdagingen beter te begrijpen.

Het bieden van ondersteuning aan pijnpatiënten omvat vaak een multidisciplinaire aanpak. Dit kan het betrekken van specialisten zoals pijnspecialisten, fysiotherapeuten, psychologen en ergotherapeuten omvatten. Medicatie kan worden voorgeschreven om de pijn te beheersen, maar het is ook belangrijk om niet-farmacologische benaderingen te overwegen, zoals fysieke therapie, ontspanningstechnieken, cognitieve gedragstherapie en alternatieve therapieën zoals acupunctuur of mindfulness.

Het vergroten van het bewustzijn rondom chronische pijn is ook essentieel. Het kan vaak moeilijk zijn voor pijnpatiënten omdat hun pijn niet altijd zichtbaar is voor anderen. Dit kan leiden tot onbegrip en onderschatting van de impact van chronische pijn op het dagelijks leven. Door educatie en voorlichting kunnen we als samenleving meer empathie en begrip tonen voor pijnpatiënten en hen de ondersteuning bieden die ze nodig hebben.

In de toekomst is het belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken van chronische pijn en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Het vinden van effectieve oplossingen voor chronische pijn is van cruciaal belang om het welzijn en de kwaliteit van leven van pijnpatiënten te verbeteren.

Kortom, chronische pijn is een complexe aandoening met diverse oorzaken, waaronder letsels, ontstekingsziekten, neurologische aandoeningen, psychologische factoren, overbelasting, veranderingen in het zenuwstelsel en genetische aanleg. Het begrijpen van deze oorzaken en luisteren naar de ervaringen van pijnpatiënten is van vitaal belang om effectieve behandelingen en ondersteuning te bieden. Laten we samenwerken om chronische pijn te bestrijden en een wereld te creëren waarin pijnpatiënten begrepen, gehoord en ondersteund worden.

Meer lezen

Lees meer over het bio-, psycho-, sociale model m.b.t. chronische pijn in de Zorgstandaard chronische pijn