Pijn

Acuut of chronisch?

Pijn, acuut of chronisch?

Soms heb je pijn die plotseling komt en niet lang duurt, dat noemen we acute pijn. Acute pijn is dus pijn die je kort voelt en meestal verdwijnt als je de oorzaak ervan wegneemt, zoals bijvoorbeeld wanneer je je vinger brandt en het even pijn doet.
Maar als de pijn aanhoudt, terwijl de oorzaak van de pijn al weg is, dan noemen we dat chronische pijn. Chronische pijn is pijn die langer aanhoudt, soms wel weken, maanden of zelfs jaren kan duren. Het kan zijn dat de oorzaak van de pijn niet duidelijk is of dat de pijn blijft bestaan, ook als de oorzaak al behandeld is. Blijft je pijn dus langer, zonder duidelijke oorzaak? Of heb je pijn bij een ziekte die lang blijft? Dan noemen we dat chronische pijn.

Hoe kan acute pijn chronisch worden?

Dit kan gebeuren als het lichaam niet in staat is om de oorzaak van de pijn te genezen of als het signaal van de pijn in het zenuwstelsel blijft bestaan, zelfs nadat de oorspronkelijke reden voor de pijn al is verdwenen.

  • Als pijn met een oorzaak lang duurt, kunnen onze zenuwen extra gevoelig worden. Ze sturen dan extra pijnprikkels naar onze hersenen. De pijn wordt daardoor erger, duurt langer of breidt zich uit.
  • Soms blijven onze zenuwen en hersenen overgevoelig als de oorzaak weg is. Ze blijven dan pijnprikkels ontvangen. Daardoor blijft de pijn, ook nadat een wond of ziekte genezen is.
  • Soms blijft de oorzaak van de pijn aanwezig: bijvoorbeeld bij een ziekte die lang duurt zoals artrose, reumatoïde artritis of kanker. Dat geeft pijn. Als onze hersenen overgevoelig zijn geworden, hebben we daarvan extra veel pijn.
  • Soms kan de manier waarop we denken en voelen een rol spelen bij het aanhouden van de pijn. Bijvoorbeeld, wanneer we ons depressief of gestrest voelen, kan onze pijn erger lijken. Het kan ook zijn dat we ons op onze pijn focussen en daardoor denken dat het erger is dan het eigenlijk is. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan onze gevoelens en gedachten, omdat ze een rol kunnen spelen bij het aanhouden van pijn. Het is daarom belangrijk om ook psychologische klachten op tijd aan te pakken.
  • Sommige mensen hebben een genetische aanleg om makkelijker chronische pijn te krijgen. Dit betekent dat er bepaalde genen in hun DNA zitten die het risico op chronische pijn kunnen verhogen.

Wil jij dieper in deze stof duiken?

Lees dan meer wetenschappelijke informatie over dit onderwerp in dit artikel op de website van de NWO