Je bent nu in het Stadhuis van Pijnstad. Welkom! In het Stadhuis leggen we uit voor wie Pijnstad is bedoeld, wat we er mee willen bereiken en wat je er als pijnpatiënt, naaste, professional of als organisatie aan hebt.

1: in eerste instantie

is het platform er voor:

  • alle volwassenen met chronische pijn in Nederland. Voor iedereen met aanhoudende pijn, vanuit verschillende diagnoses, als oorzaak of als gevolg.  Dat zijn in potentie 3 miljoen mensen.
  • voor iedereen die te maken heeft met iemand met pijn als partner, vader, moeder, broer, zus, collega, vriend, vriendin of goede kennis.

Chronische pijn ontstaat uit allerlei ziektebeelden en komt voor in allerlei varianten. Mensen hebben chronisch hoofdpijn, chronische uitstralende pijn vanuit de onderrug, chronische nekpijn door een whiplash, pijn ontstaan vanuit een tumor, pijn door een prikkelbare darm, etc. Er zijn talloze specifieke patiëntenverenigingen voor specifieke aandoeningen.
Maar krijg je te maken met chronische pijn, dan gaat op zeker moment de oorspronkelijke aandoening wat meer naar de achtergrond. Je bent niet zozeer meer rugpatiënt, of hoofdpijnpatiënt, je bent iemand met pijn. Aanhoudende, chronische, pijn.
En of je nu te maken hebt met rugpijn, nekpijn, zenuwpijn of hoofdpijn: de weg naar een leven waarin je pijn wat meer naar de achtergrond gaat komt ook vaak overeen. Mensen doorlopen dezelfde stappen, die vaak met rouwverwerking vergeleken worden. Uiteindelijk volgt dan min of meer berusting in het feit dat je moet leven met pijn.

Heb jij zelf te maken met aanhoudende pijn? ? De LPO is er voor jou!
Lees hier meer: De LPO is er voor de pijnpatiënt – Landelijke Pijn Organisatie

2: daarnaast

is het platform bedoeld voor diverse andere doelgroepen:

Ook zij missen een centraal informatiepunt waar zij zelf informatie over (leren leven met) chronische pijn kunnen vinden en/of mensen naar door kunnen verwijzen. Diverse partijen geven aan zo’n informatiepunt te willen gebruiken, mits er een combi te vinden is van medisch gevalideerde info en informatie/ervaringen van ervaringsdeskundigen. Voor onderwijsinstellingen kan de LPO een onderzoekspartner zijn.

Algemeen

  • voor iedereen die om wat voor reden dan ook affiniteit heeft met pijn en pijnpatiënten, en meer wil weten over (het leven met) pijn.