Waarom een steunteam belangrijk is bij aanhoudende pijn
In het kort:
Aanhoudende pijn kan veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Wanneer je zo’n pijn hebt, moet je vaak beslissen hoe je hiermee omgaat. Je moet kunnen kiezen wat het beste voor je is. Maar alles zelf beslissen, of alleen met je dokter praten, kan soms eenzaam voelen. Ook weet je dokter misschien niet alles over je persoonlijke situatie.
Het steunteam: wie zijn dat?
Het is daarom goed om een groep mensen om je heen te hebben die je helpt. Deze groep heet een ‘steunteam’. In deze groep zitten mensen die dichtbij je staan, zoals je partner, vrienden, familie en ook dokters. Zij denken met je mee: hoe ga je met de pijn om? Welke behandeling past bij jou?
Je hoeft niet altijd met iedereen tegelijk te praten. Soms praat je met de een, dan weer met de ander. Bijvoorbeeld: de ene keer neem je je vriend mee naar de dokter, de andere keer je zus. Het belangrijkste is dat je je gesteund voelt.
Waarom is een steunteam fijn?
Een steunteam helpt je:
- de pijn te begrijpen
- je minder eenzaam te voelen
- je emoties te uiten en je begrepen voelen
- beslissingen maken over wat bij jou past
- nadenken welke behandelingen je kan proberen
- mee te gaan naar afspraken bij de dokter
Lees meer…:
Jij bent de baas
Chronische pijn kan lang duren en je leven moeilijk maken. Als je aanhoudende pijn hebt, moet je veel lastige keuzes maken. Het is belangrijk dat jij zelf bepaalt wat er met je behandeling gebeurt: jij hebt de regie. Maar het kan eenzaam zijn als je altijd alleen moet kiezen of alleen met je dokter praat. Een dokter kent wel jouw pijn, maar misschien niet goed genoeg hoe jij bent en wat bij jouw leven past.
Maar je hoeft niet alles alleen
Daarom is het heel belangrijk dat als je lang pijn hebt, je een groep mensen om je heen hebt die met je meedenkt. Zo’n groep, dat een steunteam heet, kan bestaan uit bijvoorbeeld je vrienden, familie en dokters. Deze mensen kunnen met jou nadenken over hoe je met je pijn om kan gaan en wat voor soort hulp bij jou past.
Een steunteam helpt
De steun van zo’n steunteam is heel waardevol. Ze kunnen je emotioneel helpen, omdat ze begrip tonen en er voor je zijn. Ze zijn ook belangrijk voor het omgaan met de gevoelens die langdurige pijn met zich meebrengt. Aanhoudende pijn kan je verdrietig en zelf depressief maken. Het helpt als je er niet alleen voor staat. Het steunteam kan ook praktisch zijn, bijvoorbeeld door te helpen bij het vinden van behandelingen en mee te gaan naar afspraken. Soms kunnen ze ook helpen met klusjes in huis of andere steun die jij nodig hebt.
Hoe maak je een steunteam?
Maar hoe vind je zo’n groep en hoe begin je een gesprek? Het is belangrijk om eerst te kijken naar de mensen om je heen. Zijn er mensen die je vertrouwt en die willen helpen met jouw pijn? Wie zou er met je mee naar de dokter kunnen en met wie kan je goed praten over je pijn? Het is ook belangrijk om contact te maken met dokters. De huisarts kan je soms goed helpen. Soms heb je een specialist nodig, iemand die jouw soort pijn begrijpt. Omdat iedereen in het steunteam jou op een andere manier kent, kunnen ze allemaal helpen met hun eigen kennis.
Je hoeft niet altijd met de hele groep te praten. Soms is het fijn om met één iemand te praten en soms met een ander. Misschien vind je het handig om met verschillende mensen naar de dokter te gaan. Het belangrijkste is dat jij het gevoel hebt dat ze jou begrijpen en willen helpen.
Eerlijk zijn
Je hebt het meeste aan een steunteam als je eerlijk bent over hoe jij je voelt door de pijn en ondanks de pijn. Vertel over je emoties, waar je bang voor bent, wat belangrijk voor je is. Zo kan je steunteam het beste met je meedenken. Het helpt om te praten over wat je doormaakt. Ook is het belangrijk om vragen te stellen aan de groep en hun advies serieus te nemen. Zo kan je beter begrijpen wat voor jou werkt en wat niet.
Het steunteam is er voor jou
Je bent meer dan je pijn en wie jij bent en wat je graag doet is ook belangrijk. Het is daarom goed om eerlijk te zijn over wat je nodig hebt van het steunteam. Soms is dat om even helemaal niet te praten over pijn. Dat mag ook!
Kortom, het is erg belangrijk om een groep mensen om je heen te hebben die met je meedenkt over je leven met pijn. Zo kan je emotionele steun krijgen en praktische hulp bij het omgaan met chronische pijn. Door goed over alles te praten en verschillende meningen te horen, kan je samen met je steunteam beslissingen maken over je behandeling en de beste hulp voor je pijn vinden. Samenwerken en zelf beslissen!