Revolutionaire zelfsturende neurostimulator nu ook in Nederland

Neurostimulator 2.0 kan leven van chronische pijnpatiënten veranderen

Chronische pijnpatiënten hebben nu toegang tot een baanbrekende behandeling: een zelfsturende neurostimulator. Deze nieuwe technologie, ontwikkeld door het medisch-technologisch bedrijf Medtronic, biedt een innovatieve aanpak in de strijd tegen aanhoudende pijn.

Wat is Neuromodulatie?

Neuromodulatie is een therapie voor chronische pijn waarbij elektrische stroompjes de zenuwbanen in het ruggenmerg stimuleren. Volgens Natasja Pricken van Medtronic, wordt deze methode uitgevoerd door anesthesioloog-pijnbestrijders die twee elektrodes nabij het ruggenmerg van de patiënt plaatsen. Deze elektrodes sturen elektrische pulsen uit, die de signalen van het ruggenmerg naar de hersenen beïnvloeden. Met een app, die patiënten zelf kunnen bedienen, wordt de pijnbestrijding op elk moment aangepast. Het is een zelfsturend systeem dat zich aanpast aan verschillende houdingen en bewegingen voor optimale pijnverlichting.

Hoe Werkt Deze Nieuwe Neurostimulator?

 In tegenstelling tot eerdere neurostimulatoren, is dit nieuwe apparaatje een klein wonder. Het meet 50 keer per seconde of er pijnsignalen van het ruggenmerg naar de hersenen gaan. Het mooie is dat het de pijnbestrijding constant aanpast. Dus als je beweegt, zit, staat of slaapt, werkt het apparaatje continu om je pijn te verminderen.

Een slimme oplossing

Arts Edwin Verwijs, een expert in pijnbestrijding, legt uit dat deze neurostimulator iets heel bijzonders doet: het verstoort de pijnsignalen ‘op maat’. Door lichte elektrische pulsen af te geven rond het ruggenmerg, zorgt het ervoor dat de hersenen veel minder of zelfs geen pijn meer voelen.

Een nieuwe hoop voor chronische pijn

Deze methode wordt gezien als een laatste redmiddel wanneer andere pijnbehandelingen falen. Het vereist een uitgebreid selectieproces, inclusief diverse onderzoeken en voorafgaande pijnbehandelingen. De impact ervan op de kwaliteit van leven voor patiënten met chronische pijnklachten kan echter aanzienlijk zijn.

Een eerste succesvolle ervaring

Een recente patiënt die deze behandeling heeft ondergaan, deelt zijn ervaring: “Voor de operatie had ik ernstige rugklachten en sliep soms maar twee uur per nacht van de pijn. Maar sinds de operatie voel ik me herboren. De pijn is met 75% afgenomen en ik slaap nu veel beter. Dit heeft mijn dagelijks leven enorm verbeterd.” Deze nieuwe technologie kan tot vijftien jaar in het lichaam van de patiënt blijven zitten.

Toekomstperspectieven

Medisch professionals zijn enthousiast over de mogelijkheden die deze nieuwe technologie biedt. Na een strikte selectieprocedure kunnen patiënten die aan de criteria voldoen, deze geavanceerde behandeling ondergaan. Het is een veelbelovende stap voorwaarts in de behandeling van specifieke pijn aandoeningen, en een ware aanwinst in de medische wereld.

Ook LPO’er Jochem

LPO’er Jochem hoort bij de eerste patiënten, die onlangs deze neurostimulator 2.0 in hun lichaam geplaatst kregen. Jochem, de product owner van Pijnstad, durft nog niet te hard te juichen, omdat hij nog herstellende is van de ingreep. Maar met betrekking tot zijn pijn is er al een enorme verbetering opgetreden en hij kan voor het eerst sinds heel lange tijd weer vier uur onafgebroken slapen!