Goede boeken over (chronische) pijn

De beste en meest recente boeken over (chronische) pijn

Voor elk wat wils

Wij weten hoe overweldigend het kan zijn om je weg te vinden in de zee van boeken over (chronische) pijn. Elk boek beweert dé oplossing te bieden, dé inzichten die jouw leven zullen veranderen. Maar jij en ik weten dat het niet zo simpel is. Er is geen one-size-fits-all. Wat je nodig hebt, zijn boeken die resoneren met jouw unieke ervaring, jouw niveau van kennis, en jouw persoonlijke strijd.

Of je nu zelf met chronische pijn leeft, iemand ondersteunt die dit doet, of vanuit professionele interesse meer wilt weten, deze selectie van boeken biedt inzicht en troost. Hier vind je de verhalen en studies die verder gaan dan de medische jargon, en diep graven in de persoonlijke en collectieve strijd tegen pijn. Voor elke zoeker, naaste, of zorgprofessional is er een boek dat de juiste snaar raakt en verlichting biedt op het pad naar begrip.

Je hebt boeken nodig die niet alleen informeren, maar ook inspireren; die niet enkel klinische feiten opsommen, maar ook verhalen vertellen waarin jij jezelf herkent. Boeken die je handvatten geven waarmee je zelf de regie houdt, in plaats van je het gevoel te geven dat je je overlevert aan iets of iemand anders.

Uitleg over het gebruik van filters*

Deze collectie is met zorg samengesteld, gefilterd door een lens van empathie en expertise, net zoals jij het zou doen. Gebruik de filters als jouw persoonlijke curatoren. Kies ‘Leesniveau’ om ervoor te zorgen dat het boek past bij jouw comfort met de materie – geen zorgen, we hebben allemaal ergens een begin. Met ‘Type inhoud’ selecteer je tussen de wetenschappelijk onderbouwde werken en de meer praktische gidsen die jou concrete tips geven om de dag door te komen.

Zoek je iets dat spreekt in jouw taal? De ‘Tone of Voice’ filter laat je kiezen tussen formeel en informeel, zodat je je kunt onderdompelen in een wereld die jouw aandacht vasthoudt. En de ‘Doelgroep’? Wel, die zorgt ervoor dat je het boek vindt dat jou aanspreekt, of je nu zelf leeft met pijn of iemand ondersteunt die dat doet.

Met ‘Thematiek’ kun je dieper duiken in specifieke aspecten van jouw ervaring – of het nu gaat om het dagelijks managen van pijn of het ontdekken van de wetenschappelijke puzzels erachter. En als je van plan bent om actief aan de slag te gaan, zullen de filters ‘Praktische hulpmiddelen’ en ‘Taalgebruik’ je gids zijn naar boeken die zowel bruikbare oefeningen bieden als in een taal spreken die jij begrijpt.

*Onder het boekenoverzicht vind je de verklaring van de cijfers bij alle filters!

Vind jóuw boek

Denk eraan, dit gaat niet over het vinden van een boek – het gaat over het vinden van jóuw boek. Het boek dat op jou wacht, dat jouw pijn begrijpt en jouw pad naar herstel verlicht. Gebruik de filters als jouw kompas. En vergeet niet, elke stap die je zet, elk boek dat je opent, is een teken van jouw onuitblusbare moed om elke dag weer op te staan en te vechten voor jouw welzijn. Laten we samen die stap zetten.

Over leven met pijn 
2023;  € 17,50
Anna Raymann is fysiotherapeute, ervaringsdeskundige en voorzitter van de Landelijke Pijn Organisatie.  In haar boek beschrijft ze alles wat je als pijnpatiënt zelf kunt doen, naast je medicatie en behandelingen. Het boek staat vol met praktische handvatten en tips om het leven, ondanks de pijn, beter, leuker en zinvoller te maken. Je leert hoe je zelf je leven weer in de hand kan nemen en om die manier de pijn een veel minder belangrijke plaats te laten innemen.
Onderwerpen: relaties, werk en studie, kinderen, hobby’s, reizen, hulp vragen, bewegen, energieverdeling, lichamelijke belasting, en nog veel meer  
Leesniveau:       1
Type inhoud:     4
Tone of Voice:   3
Doelgroep:         1
Thematiek:        1
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       3
Auteursexpertise:1
Beoordelingen: 5
Aantal pagina’s: 192  
Pijn, een expeditie naar onbestemd gebied
2023; €25
Sanne Bloemink is journaliste en ervaringsdeskundige.  Dit boek is een brede verkenning van de geschiedenis van pijn en onze omgang ermee. Wat is pijn precies, en zal de wetenschap het punt bereiken dat we nooit meer pijn hoeven te voelen? Zelf heeft Sanne Bloemink sinds 2010 niet-aflatende zenuwpijn. In dit boek verbindt ze haar eigen ervaringen met inzichten uit de geneeskunde, filosofie, geschiedenis en literatuur om het fenomeen zo volledig mogelijk in kaart te brengen.  
Leesniveau:       2
Type inhoud:     1
Tone of Voice:   2
Doelgroep:    1,2,3
Thematiek:      4, 5
Praktische hulp: 2
Taalgebruik:       2
Auteursexpertise:1
Beoordelingen: 5,0*
Aantal pagina’s: 288  
Weg van de pijn   
2018;  €23,50
Saskia de Bruin is eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming. Ze begeleidt mensen in hun zoektocht naar een creatief, bezield en liefdevol leven.  In het boek ‘Weg van de pijn’ belicht Saskia de Bruin het idee dat pijn niet altijd louter fysiek is, maar ook kan dienen als een beschermingsmechanisme tegen niet-verwerkte, bedreigende of overweldigende emoties. Zij benadrukt het belang van zelfwerkzaamheid en het aanpakken van psychische pijn uit het verleden als een weg naar genezing. De Bruin suggereert dat door het herstellen van de connectie tussen lichaam en geest, mensen die lijden aan chronische en vaak onverklaarbare pijnklachten verlichting kunnen vinden, vooral als conventionele medische routes en alternatieve behandelingen geen uitkomst bieden. Het opruimen van emotionele lasten wordt gepresenteerd als een cruciale stap voor herstel.  
Leesniveau:       1
Type inhoud:     3
Tone of Voice:   1
Doelgroep:         1
Thematiek:      3, 5
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       3
Auteursexpertise:1
Beoordelingen: 4,8*
Aantal pagina’s: 192  
Pijn en het brein 
2016; €22,99
Annemarieke Fleming  is gezondheidszorg-psycholoog; Joke Vollebregt is revalidatiearts.  Het boek richt zich op het verstrekken van inzicht en antwoorden voor mensen die lijden aan chronische pijn, een toestand die één op de tien mensen treft en vaak zonder afdoende medische verklaring blijft. Het legt uit dat er wel degelijk veranderingen in het lichaam plaatsvinden bij chronische pijn en benadrukt de invloed van het brein op het ervaren van pijn. Het boek adresseert de misvatting dat medisch onvoldoende verklaarde pijn te complex is om uit te leggen of nog niet volledig begrepen wordt door behandelaars, en biedt hen tools om hun patiënten beter te begeleiden. Daarnaast worden twee zelfmanagementmethodes omgaan met chronische pijn en het heropbouwen van uitgeputte energiereserves uitvoerig besproken.  
Leesniveau:       2
Type inhoud:     4
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1,2
Thematiek:        1
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       2
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 4,7*
Aantal pagina’s: 200  
Verklein je pijn 
2021; €23,99
Eugenie de Ruiter is Pijncoach.
In Verklein je pijn leert zij je het mechanisme achter aanhoudende pijn te doorgronden. Wanneer je inzicht hebt in de factoren die ervoor zorgen dat je pijn niet overgaat, en je hersenen die factoren niet langer als bedreigend ervaren, zullen je overgevoelig geworden beschermmechanismen ophouden je te waarschuwen. Hierdoor kun je effectieve stappen in pijnvermindering zetten en opnieuw de regie over je leven nemen.  
Leesniveau:       3
Type inhoud:     3
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1,2
Thematiek:      3, 5
Praktische hulp: 2
Taalgebruik:       2
Auteursexpertise:1
Beoordelingen: 5,0*
Aantal pagina’s: 299  
De pijn de baas   
2000;  € 14,95
Frits Winter is gezondheidspsycholoog. De cognitieve gedragstherapie staat centraal in zijn aanpak.  ‘De Pijn De Baas’ is een klassieker op het terrein van chronische pijnbestrijding. Deze gids biedt praktische handvatten om jezelf te trainen als je eigen therapeut, met als doel de dominantie van pijn in je dagelijks leven te verminderen. Het wordt eveneens frequent aangewend als een fundamenteel element binnen behandelings- en herstelprogramma’s. Je leert via een methodische en geleidelijke aanpak hoe je de pijnbeleving kunt beheersen, waardoor het een minder centrale plaats in je bestaan inneemt.  
Leesniveau:       1
Type inhoud:     2
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1
Thematiek:        1
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       3
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 4,7*
Aantal pagina’s: 208  
Leven met pijn   
2010;   €34,50
Karlijn Schreurs en Martine Veehof zijn specialisten op het gebied van chronische pijn en ACT en mindfulness.  Het hulpboek Leven met pijn is een combinatie van psycho-educatie en oefeningen, gebaseerd op mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze combinatie wordt regelmatig gebruikt bij innovatieve behandelingen binnen revalidatiecentra voor mensen met chronische pijn. De mindfulness-oefeningen en de ACT-methode uit het succesvolle Boom Hulpboek Voluit leven zijn in dit Boom Hulpboek Leven met pijn toegespitst op mensen met pijnproblemen.  
Leesniveau:       2
Type inhoud:     4
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1
Thematiek:        1
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       2
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 4,4
Aantal pagina’s: 229  
Pijn, waarom?     
2012;   €15
Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper en besteedde een groot deel van zijn werkzame leven aan het fenomeen ‘pijn’.  In dit boek wordt uitgelegd hoe lichamelijke, neurologische, psychologische en sociale factoren in combinatie een rol kunnen spelen bij het ontstaan van chronische pijn, en hoe diezelfde factoren kunnen worden ingezet bij de aanpak van chronische pijn. Onze geneeskunde biedt vooral behandelingen met pillen, injecties of operaties. De resultaten bij chronische pijn zijn echter teleurstellend. Nieuwe inzichten in de neurowetenschappen laten zien dat ons pijnsysteem flexibel is: het kan “op scherp” gezet worden wanneer dat nodig is (bijv. tijdens een genezingsproces), maar het kan ook worden afgeremd of uitgeschakeld (bijv. bij overlevingssituaties). Dit nieuwe gedachtegoed opent een veel breder repertoire van manieren om pijn aan te pakken. Een rode draad in het boekje is de overtuiging dat iemand met chronische pijn zoveel en zolang mogelijk zelf de regie moet houden.  
Leesniveau:       2
Type inhoud:     4
Tone of Voice:   1
Doelgroep:         1
Thematiek:        1
Praktische hulp: 2
Taalgebruik:       2
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 5
Aantal pagina’s: 132  
Bevrijd van pijn   
2021;   € 21,99
Louis Zantema is een expert op het gebied van psychologie en pijn.  Het boek biedt een doe-het-zelf methode voor de ongeveer drie miljoen mensen in Nederland die aan chronische pijn lijden, gericht op het verminderen van de invloed van pijn op hun leven. De methode omvat zes elementen: begrip van pijn, het aanpassen van gedrag, gevoelens, denkwijzen, aandacht en het versterken van de ‘pijnbuffer’. Door regelmatige oefening in deze gebieden, leren lezers hoe ze hun pijn zelfstandig kunnen beïnvloeden en verminderen. Het doel is om de lezer weer controle te geven over zijn leven, in plaats van beheerst te worden door de pijn.  
Leesniveau:       1
Type inhoud:     2
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1
Thematiek:        1
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       3
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 4,5*
Aantal pagina’s:255     
Pijn     
2020;   € 22,90
Topdokter Bart Morlion heeft zijn levenswerk gemaakt van de bestrijding van chronische pijn. De professor is een wereldexpert, professor en pijnarts in het academisch ziekenhuis van Leuven.  Het boek biedt een diepgaand inzicht in chronische pijn en benadrukt een multi-dimensionale benadering, waarbij naast het traditionele bio-psycho-sociale model ook een spirituele dimensie wordt verkend. Het illustreert het belang van verschuiven van de focus van pijnverlichting naar maatschappelijke participatie en de verantwoordelijkheid van patiënten om actief bij te dragen aan hun eigen herstelproces. De tekst benadrukt dat een holistische aanpak en persoonlijke betrokkenheid cruciaal zijn voor zowel zorgverleners als patiënten die omgaan met chronische pijn.  
Leesniveau:       2
Type inhoud:     1
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1,2,3
Thematiek:        2,3,4
Praktische hulp: 2
Taalgebruik:       2
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 3,8*
Aantal pagina’s: 256     
Chronische pijn verklaard     
2013;  €32,99
Doeke Keizer is huisarts, was werkzaam in het Pijncentrum van het UMCG en is medeoprichter van Transcare.  Dit boek maakt duidelijk waarom sommige mensen steeds pijn blijven voelen en wat daarbij een rol speelt, zoals het lichaam, gevoelens en de omgeving. Veel mensen hebben elke dag pijn, en dat is lastig voor hen en voor dokters. De auteurs willen dat er meer begrip komt voor chronische pijn. Ze leggen uit hoe pijn werkt, bijvoorbeeld waarom sommige mensen heel gevoelig worden voor pijn, en wat stress daarmee te maken heeft. Er staan ook verhalen in van mensen die zelf pijn hebben en vertellen hoe dat hun leven beïnvloedt. Dit boek is handig voor iedereen die met pijn te maken heeft.  
Leesniveau:       2
Type inhoud:     4
Tone of Voice:   2
Doelgroep:         1,2,3
Thematiek:        4
Praktische hulp: 2
Taalgebruik:       3
Auteursexpertise:2
Beoordelingen: 4,3*
Aantal pagina’s: 128  
Lieve Help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed.
2014; v.a. €2,95
Anna Raymann
is fysiotherapeute, ervaringsdeskundige en voorzitter van de Landelijke Pijn Organisatie.  Het boekt beschrijft de uitdagingen van communicatie tussen chronische pijnpatiënten en hun naasten, met name bij onzichtbare aandoeningen, wat vaak leidt tot spanningen in relaties. Veel patiënten ervaren dat onbegrip vanuit hun omgeving zwaarder weegt dan de pijn zelf. Sociale steun blijkt echter essentieel en kan de pijnbeleving en de behoefte aan medicatie verminderen. De auteur heeft “Lieve Help!” geschreven om praktische adviezen te bieden voor het verbeteren van deze relaties. Het boek is het resultaat van samenwerking met patiëntenverenigingen, een psychologe, en feedback van patiënten zelf. De eerste helft van het boek is voor de patiënten, de tweede helft voor partner, kinderen, familie en vrienden.  
Leesniveau:       1
Type inhoud:     2
Tone of Voice:   3
Doelgroep: 1, 2, 3
Thematiek:        1
Praktische hulp: 1
Taalgebruik:       3
Auteursexpertise:
1,2
Beoordelingen: 4,7*
Aantal pagina’s : 184  

Verklaring filters:


Leesniveau:

 1. Beginner: Gemakkelijk leesbaar, geen voorkennis vereist.
 2. Gemiddeld: Enige voorkennis nuttig
 3. Gevorderd: Vereist voorkennis, gaat diep in op complexe onderwerpen.

Type inhoud:

 1. Wetenschappelijk: Rijk aan onderzoeksgegevens, studies en medische informatie.
 2. Praktisch: Focus op zelfhulptechnieken en dagelijkse toepassingen.
 3. Inspirerend: Persoonlijke verhalen en getuigenissen die motiveren en inspireren.
 4. Educatief: Informatief met een focus op het leren over pijn en pijnmanagement.

Tone of Voice:

 1. Formeel: Deskundige, academische schrijfstijl met technisch taalgebruik.
 2. Semi-formeel: Evenwichtig en informatief, met beperkt jargon.
 3. Informeel: Casual, als in een dagelijks gesprek en makkelijk te begrijpen.

Doelgroep:

 1. Patiënten: Direct gericht op mensen die zelf met chronische pijn leven.
 2. Zorgverleners: Informatie nuttig voor artsen, verpleegkundigen, therapeuten, enz.
 3. Familie/Vrienden: Bedoeld voor degenen die iemand ondersteunen met chronische pijn.

Thematiek:

 1. Omgaan met pijn: Strategieën en tips voor het dagelijks leven.
 2. Medisch overzicht: Informatie over medische behandelingen en benaderingen.
 3. Holistische benaderingen: Alternatieve therapieën en welzijnsstrategieën.
 4. Pijntheorie: Diepgaande verkenning van de oorzaken en natuur van pijn.
 5. Autobiografisch: Eigen ervaring met het leven met pijn

Praktische hulpmiddelen:

 1. Oefeningen: Bevat interactieve elementen zoals werkbladen of oefeningen.
 2. Geen extra’s: Puur informatief zonder interactieve elementen.

Taalgebruik:

 1. Technisch: Vakspecialistisch jargon.
 2. Gemiddeld: Gemengd taalgebruik, enige voorkennis nuttig.
 3. Toegankelijk: Eenvoudige, heldere spreektaal.

Auteursexpertise:

 1. Ervaringsdeskundige: Auteur heeft persoonlijke ervaring met chronische pijn.
 2. Professionele expert: Auteur heeft professionele of academische expertise.

Beoordelingen:

Lezersbeoordeling: aantal sterren bij Bol.com.