De LPO op Radio 1

Steeds meer aandacht voor chronische pijn

Anna Raymann, de voorzitter van het bestuur van de LPO, was samen met Prof. Dr. Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde aan de Erasmus Universiteit, uitgenodigd in het populaire Radio 1 programma Spraakmakers, om het een en ander te vertellen over chronische pijn.

Chronische pijn als zelfstandige ziekte

De LPO is heel blij met de duidelijk toenemende media-aandacht voor chronische pijn, sinds de WHO chronische pijn vanaf 1 januari 2022 erkent als een zelfstandige ziekte en niet langer als een symptoom bij bestaande ziektes, zoals reuma, hernia, kanker, osteoporose etc. Roos Abelman, de presentator van Spraakmakers, wilde van Dr. Huygen en Anna wel eens horen of dit WHO besluit al heeft geleid tot een betere zorg voor de pijnpatiënt.

Onderwijs

Frank Huygen vertelde dat het met het onderwijs over chronische pijn aan studenten medicijnen nog steeds slecht staat gesteld. Bij het Erasmus is het hem uiteindelijk dit jaar voor het eerst gelukt om chronische pijn in het curriculum van de artsen die opgeleid worden voor 2030. te krijgen, nadat hij zich daar al meer dan 20 jaar sterk voor heeft gemaakt. Een kleine opsteker weliswaar, maar er is duidelijk nog een wereld te winnen, want helaas geldt dat nog lang niet voor elke medische faculteit. Het verschilt sowieso per universiteit enorm hoeveel uren les er wordt besteed aan chronische pijn.
In de praktijk betekent dat, dat nog steeds heel veel (huis)artsen niet goed op de hoogte zijn van de beste aanpak van langdurige pijn. Omdat chronische pijn het meest voorkomende gezondheidsprobleem is, is dat natuurlijk beschamend.

Pijnstad

Voor patiënten gaat het WHO-besluit hopelijk op de lange termijn wel verandering brengen, vertelde Anna, maar voorlopig zal deze daar nog heel weinig tot niets van merken. Wij verwachten veel meer verbetering van een plek waar pijnpatiënten terecht kunnen voor tijdens en na hun behandelingen. En daarom bouwen wij met de LPO aan het digitale platform, Pijnstad, waar iedereen die te maken heeft met pijn terecht kan.

Luister hier het hele interview

Lees hier de samenvatting van het interview