Pijn bij kanker en de invloed op kwaliteit van leven

Belang van aandacht voor pijnbestrijding bij kanker blijft onverminderd

Pijn is een veelvoorkomend probleem bij kanker en heeft een grote impact op het welzijn van patiënten. Recente onderzoeken tonen aan dat pijn iets minder vaak voorkomt, maar het blijft belangrijk om er aandacht aan te besteden.

Pijn bij verschillende groepen patiënten

Onderzoekers hebben gekeken naar verschillende groepen patiënten, zoals zij die nog geen behandeling hadden gehad, mensen in behandeling, en mensen na een succesvolle behandeling. Ze ontdekten dat pijn minder vaak voorkwam bij mensen die klaar waren met hun behandeling, terwijl mensen met uitgezaaide kanker en mensen in de laatste fase van hun ziekte nog steeds vaak pijn ervaren.

Minder pijn, maar blijvende aandacht nodig

Hoewel pijn minder vaak voorkomt bij kankerpatiënten, is het nog steeds een belangrijk aandachtspunt. Samenwerking tussen zorgverleners, bewustwording van pijnbestrijding, en nieuwe behandelingen hebben bijgedragen aan deze verbetering. Desondanks is er nog veel werk te doen, vooral voor mensen met uitgezaaide kanker en mensen in de laatste fase. Het is cruciaal dat zorgverleners, onderzoekers en beleidsmakers zich blijven inzetten om pijn bij kanker te verminderen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.


Bron: Integraal Kankercentrum Nederland


Lees hier meer nieuws over pijn